Nimas satsning på 150 nya ultrasnabba laddpunkter är en del av bolagets plan att bygga totalt 1250 laddpunkter i Norden till slutet av 2026.

Nima Energy (”Nima”) öppnar snart sina första laddstationer. Totalt bygger bolaget nu 150 ultrasnabba laddpunkter från Malmö till Stockholm. Med sin satsning på Sveriges snabbaste laddnätverk, med möjlighet att ladda 30 mil på 15 minuter, gör Nima livet enklare för Sveriges elbilsägare.

Satsningen på 150 nya ultrasnabba laddpunkter är del av Nimas plan att bygga totalt 1250 laddpunkter i Norden till slutet av 2026. Laddpunkterna ska byggas längs vägar med stort behov av ultrasnabb laddning, samt i och runt städer. Ultrasnabb laddning centralt i städer är ett unikt koncept som drivs av en ökad efterfrågan från elbilsägare utan tillgång till nattladdning, men även elektrifieringen av kommersiella transporter som t ex taxi.

Bara i Stockholm bygger Nima just nu 50 ultrasnabba laddpunkter på fem centrala platser. Först ut är en station på Dag Hammarskjölds Väg i Diplomatstaden med 8 laddpunkter på upp till 300 kW och en station på Wennerbergsgatan med 4 laddpunkter på upp till 300 kW som båda planeras öppna i början av nästa år. Under sommaren nästa år planerar Nima att öppna ytterligare 3 stationer i Stockholm – på Vallhallavägen, Gustavlundsvägen och Ringvägen. Tack vare Nimas nya laddpunkter i Stockholms innerstad, nära tredubblas antalet ultrasnabba laddpunkter i huvudstaden – ett viktigt tillskott i elektrifieringen av Stockholm, som satt målet att göra delar av innerstaden fossilfri redan till slutet av 2024.

Karta_SVEKarta över de stationer för ultrasnabb laddning som Nima planerar att bygga i Stockholm stad.

– Elektrifieringen av fordonsflottan går snabbt, men utbyggnaden av modern laddinfrastruktur haltar. Enbart i Sverige förväntas antalet elbilar öka från dagens cirka 266 000 till runt 2,4 miljoner fordon redan år 2030. Något som ställer krav på utbyggnad av modern laddinfrastruktur både längs vägarna och i städerna. Tack vare våra nya stationer med ultrasnabb laddning runt om i Sverige kan vi snart erbjuda alla som kör elbil en snabb, enkel och pålitlig laddning, säger Marcus Landelin, VD på Nima.

Genom att enbart erbjuda ultrasnabbladdare har Nima en unik position, till skillnad från andra aktörer som ofta erbjuder långsam, normal och snabbladdning som ett komplement till ultrasnabbladdning. Samtliga 150 laddpunkter som Nima nu bygger har en kapacitet per laddpunkt på upp till 300 och 400 kW – vilket gör det möjligt att ladda upp till 30 mil på 15 minuter, under förutsättning att bilen klarar det. Förutom snabbt, är det även enkelt att ladda hos Nima eftersom du kan betala med kort via en kortläsare på laddaren.

Utöver satsningen i Stockholm, öppnar Nima i slutet av året även laddstationer för ultrasnabb laddning vid det nya handelsområdet i Vä utanför Kristianstad längs E22an, vid Håbymotet utanför Munkedal längs E6an och i Skillingaryd längs med E4an – samtliga stationer har enbart ultrasnabba laddare med en kapacitet per laddpunkt om upp till 400 kW.

– Nima har ett ambitiöst mål att bygga hela 1250 laddpunkter i Norden fram till slutet av 2026, där Sverige är först ut. Redan till årsskiftet öppnar vi våra första fem stationer med totalt 36 laddpunkter i Stockholm, Kristianstad Vä, Skillingaryd och Munkedal. Utöver det har vi tagit investeringsbeslut för ytterligare 114 laddpunkter som planeras öppna under mitten av 2024, säger Marcus Landelin.

Om Nima Energy
Nima utvecklar, bygger och driver stationer för ultrasnabbladdning av personbilar och kommersiella fordon. Nima grundades 2020 och har sitt säte i Malmö i Sverige. Bolaget är ägt av dess grundare tillsammans med Niam via sin infrastrukturfond Niam Infra Fund, som i maj 2022 annonserades som en minoritetsägare i Nima och tillika finansiär för bolagets framtida uppskalning och byggnation av laddstationer. Nimas mål är att bli en av de ledande laddoperatörerna för ultrasnabbladdning i Norden, och i förlängningen norra Europa.

Förtydligande; Den totala kapaciteten per laddpunkt varierar baserat på laddstationens och laddarens beläggning då lastbalansering tillämpas.


För mer information, vänligen kontakta:

Mattias Hennius, Director Communications & PR Nima Energy AB
Kontaktuppgifter: Tel: +46 76 009 48 35, email: mattias.hennius@nima-energy.com