Vanliga frågor
När du laddar och betalar direkt med kontokort reserveras 1kr på ditt konto när laddningen startar. När du laddat klart återförs beloppet. Detta tar vanligtvis bara några minuter, men i vissa fall kan det ta några dagar innan beloppet överförts till ditt konto.
Hos Nima laddar du för enbart 4,5 kr/kWh, oavsett vilken betalmetod du väljer.
Vid våra laddstationer kan du betala med betalkort i en kortläsare på laddaren. Du kan även betala via vår app Nima Energy, samt registrera ditt fordon för AutoCharge i vår app.
Har ditt företag ett större antal fordon och intresse av att ladda mot faktura? Kontakta oss då på: info@nima-energy.com
Tänk på att alla fordon inte stödjer AutoCharge, vi ber dig att vänligen kontrollera detta med din biltillverkare.
När du har registrerat ett betalkort i appen Nima Energy kommer ett belopp reserveras på ditt betalkort, därefter dras kostnaden för laddningen. I appen väljer du betalningsmetoden som passar dig bäst. Just nu stödjer vi Visa eller Mastercard.
De olika typerna av laddare säger något om effekten eller laddhastigheten – eller hur lång tid det tar för laddaren att leverera ström till bilen. Vi erbjuder enbart ultrasnabbladdare på våra stationer. Det är en laddare med en effekt på minst 300 kW, vilket kan ge en laddningstid på 15 minuter för att ladda 30 mils körning – beroende på biltyp och batterinivå.
Är du osäker på vilka laddtyper som passar din elbil kan du hitta informationen i bilens manual.
Gemensamt för den el som Nima erbjuder sina kunder är att den produceras från förnybara källor så som sol-, vind- och vattenkraft.
Våra ultrasnabbladdare stöder upp till 400 kW (minst 300 kW upp till 400 kW) och har därför en effekt som överstiger maxgränsen hos de flesta elbilar idag. Vi förbereder för morgondagens elbilsladdning och eldrivna tungtrafik.
Du behöver enbart registrera ett betalkort och starta laddningen med appen. För att kunna logga in behöver du ett konto hos oss. För att skapa ett konto följer du enklast instruktionerna i appen.
Inget konto krävs för att använda appen.
Våra laddstationer hittar du i vår app eller på vår hemsida. Du kan även hitta våra laddstationer hos aktörer vi samarbetar med.
För att laddkabeln ska släppa kontakten med bilen måste du avsluta laddningen. Det gör du enklast i appen. Fungerar inte det kan du kontrollera att kabeln är ordentligt ansluten till bilen, och försöka avsluta laddningen igen. I vissa fall måste bilen vara redo att släppa laddkabeln, då kan bilen behöva vara upplåst. Läs i din bils manual vad som gäller för just den. Skulle det inte fungera kan du trycka på knappen för nödavslutning på laddaren.
Om inte heller det hjälper, ber vi dig att kontakta vår kundtjänst på:
Kontrollera att laddpunkten är tillgänglig i appen. Den kan vara reserverad eller tillfälligt ur bruk. För att kunna ladda behöver du följa instruktionerna i vår app eller anvisningarna på skärmen vid kortbetalning.
Vissa bilar har unika rutiner. Ett bra tips är att kontrollera dessa i bilens manual.
Laddningen tar längre tid när batteriet är kallt. Detta har med batterikemi att göra. Jonerna rör sig långsammare i ett kallt batteripaket än i ett varmt. Kylan har ingen effekt på själva laddaren som ger samma effekt som anges på märkningen. Det är bilens system för batteristyrning som begränsar laddhastigheten för att skona batteriet.
För att laddningen ska gå snabbare när det är kallt väder är det bäst att ladda elbilen medan batteriet är varmt. Planera därför gärna in ett laddningsstopp i slutet av resan, eller förkonditionera batteriet innan laddning.
Appen Nima Energy finns tillgänglig att ladda ner på App Store eller Google Play Store.
Under punkten Historik kan du se information om dina tidigare laddningar och vad du betalat.
Kilowatt (kW) är sättet att uttrycka effekt eller så kallad laddhastighet.
Kilowattimmar (kWh) känner du igen från din elräkning och uttrycker förbrukad energimängd.
Exempel: En laddare som ger 300 kW effekt producerar under optimala förhållanden 300 kWh energi på en timme. Vilket betyder 50 kWh på 15 minuter – eller 30 mils körning – om du laddar hos oss.
Du kan felanmäla en laddpunkt genom att kontakta vår kundtjänst på kundtjanst@nima-energy.com eller 0771-175 175
Hur mycket ström batteriet tar emot under en given tid – den så kallade laddhastigheten – beror på flera saker, bland annat vilken elbil du har, vilken slags laddstation du använder, batteritemperaturen och bilens batterinivå.
Det är alltid bilen som bestämmer hur mycket ström den kan ta emot. Det är bilens system för batteristyrning som bestämmer laddhastigheten – detta för att skona batteriet.
Exempel: En elbil som inte laddar vid högre effekt än 50 kW kan därför inte få mer än 50 kW – även om laddaren har en maximal effekt på 400 kW.
Alla våra laddstationer är märkta med maximal effekt. Var uppmärksam på att även om din elbil klarar av en effekt på 150 kW blir effekten aldrig högre än vad laddarens märkning anger.
Samtliga laddstationer använder CCS-kontakten. Har din bil en CCS-kontakt bör den vara kompatibel med våra laddare. Hur snabbt du kan ladda med din bil varierar beroende på modell.
Hur snabbt en elbil kan ladda beror på bilen och laddpunkten. Helt eldrivna bilar brukar kunna ladda med en högre effekt. Laddhybrider har vanligen en gräns på 3,7 kW medan många elbilar klarar upp till 150 kW. I samband med utveckling får fler bilar stöd för laddning med högre effekt. Därför är våra laddare framtidssäkrade med en effekt upp till 400 kW. Uppgifter kring enskilda laddpunkters effekt finner du i appen.
För att registrera ett nytt kort behöver du ta bort din befintliga betalningsmetod. Därefter kan du registrera ett nytt kort och börja ladda igen.
Finns laddpunkten inte tillgänglig i appen eller på kartan, kan den vara en privat, ur funktion eller utanför tillgänglighet i vår app.
Kontrollera att kortuppgifterna stämmer samt att det är aktiverat för internetbetalningar.
Har du fler frågor?
Kontakta vår kundtjänst – öppet dygnet runt!
Telefon: +46-771 175 175 E-post: kundtjanst@nima-energy.com